Responsive vs Adaptive Design

Ποιο είναι το καλύτερο για σωστή προβολή του ιστοτόπου σας στις κινητές συσκευές ?

Δεν είναι μυστικό ότι οι κινητές συσκευές δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, όπως tablets και smartphones για να επισκέπτονται ιστότοπους. Ο ιστότοπός σας πρέπει να είναι εύκολος στην προβολή και την περιήγηση σε μια κινητή συσκευή, διαφορετικά χάνετε επισκέπτες. Επιπλέον – και το πιο σημαντικό – οι ιστότοποι που έχουν ανταποκρινόμενο σχεδιασμό (responsive) αποκομίζουν καλύτερα αποτελέσματα στην αναζήτηση, καθώς οι μηχανές αναζήτησης έχουν εξελιχθεί για να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα σε αυτούς τους ιστότοπους.

Εάν προβάλλετε έναν ιστότοπο σε ένα τηλέφωνο και είναι εύκολος στην περιήγηση, πιθανότατα ενσωματώνει αυτή την τεχνολογία. Εάν είναι δύσκολος στην περιήγηση, πιθανότατα εξακολουθεί να βρίσκεται στη παλαιά μέθοδο δημιουργίας ιστότοπων, γνωστή ως σχεδιασμός σταθερού πλάτους.

Τόσο η προσαρμοστική (adaptive) όσο και η ανταποκρινόμενη (responsive) σχεδίαση μπορούν να προετοιμάσουν τον ιστότοπό σας για χρήση σε κινητά, αλλά με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Ποιο είναι το πιο κατάλληλο για τις ανάγκες, τον προϋπολογισμό και τους στόχους του ιστότοπού σας; Θα χρειαστεί να αλλάξετε κάποια στιγμή; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του καθενός;

Responsive vs Adaptive Web Design

Ανταποκρινόμενος σχεδιασμός ιστοσελίδων

Το Responsive Web Design παρέχει τη βέλτιστη εμπειρία προβολής ενός ιστότοπου, ανεξάρτητα από τον τύπο συσκευής στον οποίο βλέπει ο χρήστης. Η Wikipedia το περιγράφει ως “μια προσέγγιση που στοχεύει στη δημιουργία ιστότοπων για την παροχή μιας βέλτιστης εμπειρίας προβολής – εύκολη ανάγνωση και πλοήγηση με ελάχιστο μέγεθος, μετακίνηση και κύλιση – σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών (από κινητά τηλέφωνα έως οθόνες επιτραπέζιων υπολογιστών).” Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας “πλέγματα ρευστού”. Αυτός είναι ένας όρος για ένα σχέδιο που λειτουργεί ανεξάρτητα από το μέγεθος της οθόνης. Έτσι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της οθόνης, η ίδια διάταξη θα ανταποκρίνεται αυτόματα σε αυτό το μέγεθος, όπως μια σφαίρα που μεγαλώνει ή συρρικνώνεται για να χωράει σε πολλές διαφορετικές στεφάνες.

Προσαρμοστικός σχεδιασμός ιστοσελίδων

Το Adaptive Web Design διαφέρει από τον σχεδιασμό ανταπόκρισης, καθώς δεν υπάρχει μια διάταξη που αλλάζει πάντα. Αντ ‘αυτού, υπάρχουν αρκετές διακριτές διατάξεις για πολλά μεγέθη οθόνης. Και η διάταξη που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το μέγεθος της οθόνης που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει μια συγκεκριμένη διάταξη για κινητά τηλέφωνα, tablets και επιτραπέζιους υπολογιστές – κάθε μία από τις οποίες έχει γίνει εκ των προτέρων. Αυτά τα τρία σχέδια περιμένουν σε αναμονή έως ότου κάποιος επισκεφθεί τον ιστότοπο. Ο ιστότοπος εντοπίζει τον τύπο της συσκευής που χρησιμοποιείται και παρέχει την προκαθορισμένη διάταξη για τη συγκεκριμένη συσκευή. Έτσι, αντί για μια μπάλα που περνάει από διάφορες στεφάνες διαφορετικού μεγέθους, θα έχετε πολλές διαφορετικές μπάλες να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με το μέγεθος των στεφανών.

Το Responsive είναι πιο δύσκολο στη σχεδίαση και τον προγραμματισμό

Ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός είναι η πιο δύσκολη επιλογή στην δημιουργία του ιστοτόπου, καθώς απαιτεί επιπλέον προσοχή στο CSS και την οργάνωση του ιστότοπου για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί καλά σε οποιοδήποτε πιθανό μέγεθος. Είναι πιο εύκολο να δημιουργήσετε μερικές συγκεκριμένες διατάξεις για τον ιστότοπό σας αντί να δημιουργήσετε μια διάταξη που μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε μέγεθος οθόνης. Αν και αυτό σημαίνει ότι κάθε προσαρμοσμένη διάταξη χρειάζεται λίγη ευελιξία για να λειτουργεί σε διάφορα μεγέθη οθόνης, είναι πιο εύκολο από το να φτιάξουμε μια διάταξη που να λειτουργεί για όλα αυτά.

Το Adaptive είναι λιγότερο ευέλικτο

Ένα μειονέκτημα της προσέγγισης του προσαρμοστικού σχεδιασμού είναι ότι τα τελικά αποτελέσματα δεν εμφανίζουν πάντα το καλύτερο για μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών οθόνης. Ενώ τα σχέδια ανταπόκρισης ιστότοπων είναι εγγυημένα ότι λειτουργούν καλά σε οποιοδήποτε μέγεθος οθόνης, τα προσαρμοστικά σχέδια λειτουργούν μόνο σε όσες οθόνες μπορούν. Επομένως, εάν κυκλοφορήσει μια νέα συσκευή με νέο μέγεθος οθόνης, ίσως ανακαλύψετε ότι καμία από τις προσαρμοστικές διατάξεις σας δεν ταιριάζει καλά. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τα επεξεργαστείτε ή να προσθέσετε ένα νέο. Οι ιστότοποι ανταπόκρισης είναι αρκετά ευέλικτοι για να συνεχίσουν να εργάζονται από μόνοι τους, αλλά οι προσαρμοστικοί ιστότοποι πιθανόν να χρειάζονται περιστασιακή συντήρηση.

Οι ανταποκρινόμενοι ιστότοποι φορτώνουν πιο γρήγορα

Ο χρόνος φόρτωσης είναι μια εκτίμηση. Ένας προσαρμοστικός ιστότοπος πρέπει να φορτώνει ΟΛΕΣ τις πιθανές διατάξεις, ενώ οι αποκριτικοί ιστότοποι πρέπει να φορτώνουν μόνο αυτόν που λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες. Οι προσαρμοστικοί ιστότοποι πρέπει να φορτώσουν αρκετές διατάξεις οι οποίες απαιτούν επιπλέον χρόνο και πόρους, οπότε γνωρίζετε ότι θα είναι λίγο πιο αργοί από τους αντίστοιχους ανταποκρινόμενους. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, ωστόσο, όπως όταν έχετε έναν ιστότοπο που ανταποκρίνεται με 100 σελίδες σε σύγκριση με έναν προσαρμοστικό ιστότοπο με 10, ο προσαρμοστικός ιστότοπος πιθανότατα θα είναι πιο γρήγορος.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω προσαρμοστικό (adaptive) ή ανταποκρινόμενο (responsive) σχέδιο;

Συγκρίνοντας το σκορ (Responsive vs Adaptive Web Design), ο ανταποκρινόμενος (responsive) σχεδιασμός ιστοσελίδων είναι σχεδόν πάντα η ασφαλέστερη επιλογή για τον ιστότοπό σας. Λειτουργεί πάντα καλά, ανεξάρτητα από τα νέα μεγέθη οθόνης που προκύπτουν, βελτιώνει τους χρόνους φόρτωσης και συνήθως αξίζει την επιπλέον προσπάθεια στο σχεδιασμό.

Ωστόσο, για ορισμένους ιστότοπους, η προσαρμοστική μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Αυτοί θα ήταν πιθανώς νεότεροι, μικρότεροι ιστότοποι που μόλις ξεκινούν και πρέπει να διατηρήσουν τους πόρους τους.