Το 1983 γεννήθηκε το Διαδίκτυο. Τώρα, υπάρχουν περισσότεροι από 1,58 δισεκατομμύρια ιστότοποι και περίπου 5 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες καθημερινά στο Διαδίκτυο.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η κατασκευή ιστοτόπων έχει εξελιχθεί και συνεχίζει να αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Ως ιδιοκτήτης ιστότοπου, πρέπει να γνωρίζετε τις μεταβαλλόμενες τάσεις και να ενημερώνεστε συνεχώς.
Η αμέλεια του να συμβαδίσετε με τις νέες τάσεις μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την απόδοση του ιστότοπού σας και την εμπειρία του επισκέπτη. Μπορεί να μείνετε πίσω από τους ανταγωνιστές σας και να χάσετε επισκεψιμότητα, καθώς οι χρήστες αναζητούν ιστότοπους που προσφέρουν καλύτερες εμπειρίες.
Η ανάπτυξη και η συντήρηση του ιστότοπού σας σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις κορυφαίες τάσεις στην ανάπτυξη ιστοτόπων που μπορείτε να περιμένετε μέσα στο 2022.
- Progressive Web Apps (PWAs)
- AI Chatbots
- Accelerated Mobile Pages
- Single-Page Application
- Optimized Voice Search
- WordPress Development
- Motion UI
- Serverless Architecture
- Mobile-friendly Development
- Dark Mode Standardization
- Improved Native Cybersecurity
Προοδευτικές εφαρμογές Ιστού (PWA)
Τα PWA βοηθούν τους ιστότοπους να φορτώνουν γρήγορα και μπορούν επίσης να λειτουργούν εκτός σύνδεσης σε εφαρμογές όπως οι Χάρτες Google. Εταιρείες όπως τα Starbucks, Uber, Pinterest και Twitter έχουν ήδη χρησιμοποιήσει PWA για καλύτερη εμπειρία χρήστη.
Οι κινητές συσκευές αντιπροσωπεύουν πλέον το 60% της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο. Με την αυξημένη χρήση smartphones και tablets για την εκτέλεση διαφόρων διαδικτυακών εργασιών, είναι απαραίτητο να ανανεωθούν οι εφαρμογές Ιστού σε PWA. Εκτός από την παροχή απαράμιλλης εμπειρίας χρήστη, τα PWA προσφέρουν άλλα πλεονεκτήματα, όπως μειωμένο κόστος ανάπτυξης και απρόσκοπτη συντήρηση για τον πάροχο.
Το 2022, τα HTML, CSS, JavaScript, React ή Angular θα χρησιμοποιηθούν για την εγγραφή PWA.
AI Chatbots
Το 2022, τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο εξελιγμένα στην κάλυψη των αναγκών και στην αντιστοίχιση της συμπεριφοράς των χρηστών αξιοποιώντας τη μηχανική εκμάθηση, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και τις τεχνικές ανάκτησης πληροφοριών.
Εκτός από το να βοηθούν τις εταιρείες να εκτελούν ταχύτερες λειτουργίες χρησιμοποιώντας συνομιλίες φωνής ή κειμένου, τα chatbots με δυνατότητα AI συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών. Μπορούν να συλλέγουν δεδομένα, να απαντούν σε συχνές ερωτήσεις και να λύνουν άλλα ζητήματα, παρέχοντας έτσι στους πελάτες απρόσκοπτες ψηφιακές εμπειρίες.
Πολλές εξέχουσες εταιρείες B2C εξυπηρετούν ήδη τους πελάτες τους με chatbots AI. Σύμφωνα με το Forbes, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τους εμπόρους αυξήθηκε κατά 190% μεταξύ 2018 και 2021, πολλοί από τους οποίους λειτουργούσαν στο Facebook Messenger, στο Whatsapp και στο Skype, αντί για τα τυπικά chatbots. Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες εταιρείες να αγκαλιάσουν τα chatbots AI το 2022.
Accelerated Mobile Pages
Η επιταχυνόμενη σελίδα για κινητά, ή AMP, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Google το 2015, σχεδιάστηκε για να παρέχει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων αστραπιαίες ψηφιακές εμπειρίες. Εκτός από την παροχή απρόσκοπτης εμπειρίας χρήστη και τη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης, το AMP της Google μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των βασικών επιχειρηματικών μετρήσεων, όπως ο αριθμός των μετατροπών σε ιστοσελίδες.
Αν και η χρήση AMP παρουσιάζει ελαφρά πτώση από το 2020, παραμένει η πιο δημοφιλής τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, που χρησιμοποιείται στο 35% των ιστότοπων που εφαρμόζουν τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας και σε περισσότερους από τους μισούς από τους 10.000 πιο δημοφιλείς ιστότοπους.
Μονοσελίδες Εφαρμογές
Θεωρούμενες ως μία από τις πιο σημαντικές πρόσφατες τάσεις στο web development, οι εφαρμογές μιας σελίδας (SPA) είναι εφαρμογές ιστού που βασίζονται σε JavaScript που φορτώνουν μια μεμονωμένη σελίδα HTML στο πρόγραμμα περιήγησης ενός επισκέπτη και ενημερώνουν δυναμικά το περιεχόμενο όπως απαιτείται χωρίς να ανανεώνουν τη σελίδα. Τα SPA έχουν υιοθετηθεί ευρέως από τον κλάδο των web designers & developers, καθώς και από την Google, το Facebook και το Twitter.
Εκτός από το ότι είναι οικονομικά αποδοτικές και σχετικά εύκολο να δημιουργηθούν χάρη στο δημοφιλές πλαίσιο Angular JS, τα SPA καταναλώνουν λιγότερο χώρο στους διακομιστές και παρέχουν πληροφορίες στους χρήστες αποτελεσματικά, σε μία μόνο σελίδα, χωρίς να χρειάζεται να περιηγηθούν. Αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν τα SPA κερδοφόρα τόσο για προγραμματιστές όσο και για επισκέπτες του ιστότοπου.
Καθώς οι διαδικτυακοί καταναλωτές αναμένουν ταχύτερες και απλούστερες εμπειρίες εφαρμογών, μπορούμε να αναμένουμε ότι η τάση SPA θα συνεχιστεί και το 2022.
Βελτιστοποιημένη φωνητική αναζήτηση
Η δημοτικότητα της φωνητικής αναζήτησης που εισήχθη για πρώτη φορά από την Google το 2011 αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι έξυπνοι εικονικοί βοηθοί όπως η Alexa και η Siri παρουσίασαν πρωτοφανή ανάπτυξη το 2019 και προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται γρήγορα, σύμφωνα με ανάλυση της Grand View Research.
Περισσότεροι τεχνολογικοί γίγαντες εισέρχονται στην αγορά ή δημιουργούν νέα προϊόντα, όπως το Google Home και το Apple HomePod, για να καλύψουν τη ζήτηση των καταναλωτών. Τα δεδομένα της Juniper Research προβλέπουν ότι έως το 55% όλων των νοικοκυριών στον κόσμο θα έχουν φωνητικούς βοηθούς έως το τέλος του 2022. Ως αποτέλεσμα, η φωνητική αναζήτηση θα είναι πιο σχετική από ποτέ.
Οι καταναλωτές δεν χρησιμοποιούν απλώς έξυπνα ηχεία για τη διεξαγωγή φωνητικών αναζητήσεων , αλλά χρησιμοποιούν και τα smartphones ή τις συσκευές IoT τους για φωνητική αναζήτηση. Ως αποτέλεσμα, τα αποτελέσματα φωνητικής αναζήτησης θα αρχίσουν να κατατάσσονται υψηλότερα και συχνότερα, στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης (SERP). Έτσι, οι εταιρείες θα εργαστούν για τη βελτιστοποίηση των προϊόντων τους – καθώς και της στρατηγικής περιεχομένου τους – σε ότι αφορά τη φωνητική αναζήτηση.
Ανάπτυξη στο WordPress
Το WordPress CMS είναι το framework το οποίο υποστηρίζει πάνω από το 40% όλων των ιστότοπων αυτή τη στιγμή. Μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, το WordPress προσθέτει συνεχώς περισσότερες δυνατότητες για να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών. Οι προγραμματιστές των ιστοτόπων σε WordPress θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις αυτές.
Όσο για το 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gravity Forms, Carl Hancock, σημειώνει την άφιξη της επεξεργασίας πλήρους ιστότοπου, η οποία επεκτείνει τη λειτουργία επεξεργασίας «block» σε ολόκληρο τον ιστότοπο, όχι μόνο σε αναρτήσεις και σελίδες: «Το 2022 θα είναι μια κομβική χρονιά για το WordPress CMS καθώς εισάγει τη μεγαλύτερη αλλαγή στη θεματοποίηση, στην ιστορία του έργου ανοιχτού κώδικα. H πλήρης επεξεργασία ιστότοπου έχει ήδη εισαχθεί με την έκδοση 5.9 και φέρνει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο δημιουργίας και διαχείρισης των ιστοτόπων με το WordPress στο μέλλον.»
Motion UI
Σήμερα, οι καταναλωτές δεν περιμένουν μόνο πιο γρήγορες και φιλικές προς τα κινητά ψηφιακές εμπειρίες – περιμένουν επίσης, πιο πλούσιες και πιο διαδραστικές εμπειρίες.
Αυτός είναι ένας λόγος που το Motion UI έχει γίνει τόσο δημοφιλές. Το Motion UI είναι ένα πλαίσιο διεπαφής που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν ιστότοπους και εφαρμογές για κινητά με πλήρη απόκριση και να χρησιμοποιούν προκαθορισμένες κινήσεις σε μια ρύθμιση εγγενούς εφαρμογής. Χρησιμοποιώντας αυτό το πλαίσιο, μπορείτε να κάνετε ένα στοιχείο slide, spin, bounce, transition και πολλά άλλα.
Επειδή είναι συμβατό με όλες τις τεχνολογίες web και μπορεί να προστεθεί οπουδήποτε σε έναν ιστότοπο, όπως η κεφαλίδα, το υποσέλιδο και τα μενού, το Motion UI χρησιμοποιείται ευρέως από το 2018. Ωστόσο, έχει γίνει πιο προσιτό χάρη στην τεχνολογία των βιβλιοθηκών SASS, καθιστώντας το μία από τις κορυφαίες τάσεις ανάπτυξης ιστού το 2022.
Αρχιτεκτονική χωρίς διακομιστή
Υπήρξε μια συνεχής αναζήτηση για την τεχνολογία που θα συμβάλλει στη μείωση της υπερφόρτωσης του συστήματος, της απώλειας δεδομένων και του κόστους ανάπτυξης. Αυτή η αναζήτηση κατέληξε σε τεχνολογία χωρίς διακομιστή.
Η αρχιτεκτονική χωρίς διακομιστή λειτουργεί με τεχνολογία cloud, επιτρέποντας στους χρήστες να εκτελούν κώδικα για σχεδόν κάθε τύπο εφαρμογής ή υπηρεσίας υποστήριξης με μηδενική διαχείριση. Δεν απαιτείται παροχή, διαχείριση ή αναβάθμιση διακομιστών. Η Amazon, η Google και η Microsoft είναι τα κύρια παραδείγματα εταιρειών που χρησιμοποιούν και παρέχουν αρχιτεκτονική χωρίς διακομιστή.
Η παγκόσμια αγορά αρχιτεκτονικής χωρίς διακομιστές προβλέπεται να αυξηθεί από 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες εταιρείες να εισέλθουν σε αυτήν την αγορά από το 2021 και μετά.
Θα δούμε επίσης, περισσότερα προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων των chatbots και των εφαρμογών IoT και API – να χρησιμοποιούν λειτουργίες χωρίς διακομιστή για την εκτέλεση εργασιών, όπως λήψη αντιγράφων ασφαλείας αρχείων, παράδοση ειδοποιήσεων και εξαγωγή αντικειμένων.
Ανάπτυξη φιλική προς τα κινητά
Όπως αναφέρθηκε, οι κινητές συσκευές αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως. Επιπλέον, σχεδόν τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου ολοκληρώνονται σε κινητά. Από αυτά τα στατιστικά στοιχεία, είναι σαφές ότι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης για την ανάπτυξη ιστοτόπων με προτεραιότητα την εμπειρία από κινητά έχει καταστεί απαραίτητη.
Πολλοί προγραμματιστές έχουν ακολουθήσει αυτή την προσέγγιση εδώ και χρόνια. Αλλά το πως να είσαι «φιλικός προς τα κινητά» μεταβάλλεται συνεχώς. Το 2022, σημαίνει χρήση δεδομένων γεωγραφικής τοποθεσίας για την παροχή εξαιρετικά εξατομικευμένων εμπειριών στους χρήστες, προσφέροντας παραγγελίες με ένα κλικ σε εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου και ενσωμάτωση βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας, όπως σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή φωνητική αναγνώριση, μεταξύ άλλων τάσεων.
Τυποποίηση Dark Mode
Τα τελευταία χρόνια, οι σκοτεινές και χαμηλού φωτισμού ιστοσελίδες έχουν αποκτήσει δημοτικότητα. Το 2022 θα συνεχίσει να βλέπει ιστότοπους και εφαρμογές που προσφέρουν διεπαφές χρήστη σκοτεινής λειτουργίας (UI), καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον 8 στους 10 χρήστες προτιμούν να χρησιμοποιούν τη σκοτεινή λειτουργία όποτε είναι δυνατόν.
Το Facebook και το Twitter έχουν ήδη εφαρμόσει αυτήν τη δυνατότητα. Αυτές οι εφαρμογές παρέχουν μια εύκολη επιλογή για εναλλαγή μεταξύ των δύο λειτουργιών, ανάλογα με τις προτιμήσεις του αναγνώστη ή τις ρυθμίσεις συστήματος. Το κουμπί εναλλαγής για σκοτεινή λειτουργία θα αποτελέσει μια τεράστια τάση ανάπτυξης ιστοτόπων στο 2022.
Καθώς όλο και περισσότεροι προγραμματιστές ιστού παρέχουν μια παρόμοια ενσωματωμένη δυνατότητα για εναλλαγή μεταξύ φωτεινής και σκοτεινής λειτουργίας, αυτό θα γίνει το πρότυπο από το 2022 και μετά. Μπορεί ακόμη και να γίνει η de facto προεπιλογή για εφαρμογές.
Βελτιωμένη εγγενής κυβερνοασφάλεια
Η κυβερνοασφάλεια – δηλαδή η πρακτική της προστασίας δεδομένων, δικτύων και υπολογιστών από κακή χρήση και κακόβουλες ενέργειες – είναι μία από τις πιο κρίσιμες ανησυχίες του 2022. Κάθε εταιρεία, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, είναι ευάλωτη. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2021, χάκερς μπόρεσαν να εισβάλλουν στους λογαριασμούς 700 εκατομμυρίων χρηστών του LinkedIn για να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, των emails και των αριθμών τηλεφώνου.
Σύμφωνα με τον πάροχο CDN Cloudflare, ο αριθμός των κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας (DDoS) σχεδόν διπλασιαζόταν κάθε τρίμηνο το 2020-21. Ώρες διακοπής λειτουργίας, σημαντική απώλεια εσόδων και κατεστραμμένη φήμη είναι μερικές μόνο συνέπειες των επιθέσεων DDoS.
Με μια τέτοια ανησυχητική αύξηση στα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, η ανάπτυξη ιστοτόπων έχει προσαρμοστεί για να διευκολύνει την προστασία των δεδομένων των επιχειρήσεων και των πελατών τους. Έχει ήδη γίνει μια στροφή προς τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων που βασίζεται σε εφαρμογές, όπως ο Επαληθευτής Google, η διαχείριση ενημερώσεων κώδικα και τα Κέντρα Λειτουργίας Ασφαλείας (SOC).
Θα δούμε μια συνεχή αύξηση των μη παραδοσιακών μεθόδων για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, πέρα από τα εργαλεία παρακολούθησης και τα σημεία ελέγχου ανάλυσης. Ο Danny Wajcman, συνιδρυτής και COO της εταιρείας λογισμικού θερμικής χαρτογράφησης και ζωντανής συνομιλίας Lucky Orange, σημειώνει τη σημασία της ανθρώπινης παρακολούθησης εκτός από την αυτοματοποίηση: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ηχογραφήσεις συνεδριών μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ζητημάτων ασφαλείας όπως μια επίθεση DDoS ή ακραία κυκλοφορία ρομπότ. Το να έχετε μια αίσθηση για τις καθημερινές σας τάσεις επισκεψιμότητας και να παρακολουθείτε τακτικά τις διαδρομές των επισκεπτών σας, ενισχύει την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε πότε κάτι δεν πάει καλά».
Τάσεις στην ανάπτυξη Ιστού
Η ανάπτυξη ιστοτόπων αλλάζει συνεχώς για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των διαδικτυακών καταναλωτών. Πολλές από αυτές τις τάσεις επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας χρήστη σε κινητά – άλλες στο μέλλον ενδέχεται να επικεντρωθούν στη βελτιστοποίηση του UX για έξυπνα wearables ή συσκευές που δεν έχουμε δει ακόμα. Παραμένοντας στην κορυφή των τάσεων ανάπτυξης ιστοτόπων, η CRONUS WEB μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας προσελκύει και ευχαριστεί συνεχώς τους επισκέπτες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.